Приключенията на таралежа Соник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Приключенията на таралежа Соник
The Adventures of Sonic the Hedgehog
ЖанрАнимация
Създател(и)DIC Entartaiment, Sega
АктьориДжалийл Уайт
Лонг Джон Балдри
Гари Чалк
Иън Джеймс Корлет
Фил Хейс
Кристофър Уелч
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони1
Епизоди65
Продукция
Времетраене22 минути
Разпространение
Излъчване6 септември 1993 г. - 3 декември 1993 г.
Външни препратки
Страница в IMDb

Приключенията на таралежа Соник е първата поредица за много известния едноименен син на цвят таралеж. Освен него важна роля играе и двуопашатата лисица Тейлс (в превод:опашки).

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Историята се развива на далечната планета Мобиус, подобна на Земята. Там живеят Соник и приятелят му Тейлс (както и някои други второстепенни техни приятели, без които те не могат да победят). Над планетата властва злият доктор Иво Роботник (в по-късните интерпретации-Егмон или Егман). Той е наследник на много поколения Роботници, мразещи таралежите. Използва двамата си празноглави роботи - Скреч и Граундър, за да победят Соник. Разбира се, те винаги се провалят. В някои епизоди се появява по-хитрият Кокънътс, който е маймуноподобен робот.

Край на разкриващата сюжета част.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Соник[редактиране | редактиране на кода]

Соник таралежа е надарен с уникална способност-да развива невъобразимо голяма скорост. Често, развивайки я, се превръща в резачка, което му помага на куп места. Известна негова реплика е: „Аз чакам...“, която често го издава при превъплъщенията му. (например когато се явява като красива девица при Роботник)

Майлс „Тейлс“ Праулър[редактиране | редактиране на кода]

Майлс Праулър или Тейлс, както се води по аниме сериите на Соник Х: През по-голямата част от аниме сериите, той контрира своята роля през различни игри, също така през повечето серии той не играе особено голяма роля докато не се запознава с Крис Торндайк. Той (Тейлс) бързо се сприятелява с механика Чък Торндайк, който му помага да преустановят Екс-Торнейдо-то.

През третия сезон на Соник Х, Тейлс е капитан на Синия Тайфун, и в течение на сериите показва лидерство. Той се влюбва в Козмо, един вид-женско извънземно растение представено по време на същия сезон (първа поява в 53 епизод). Тейлс се пречупва емоционално когато Козмо го моли да я пожертва за да победят Метарекс. Майлс задържа едно от семената които тя „изпуска“. След време то разцъфва в саксията където Тейлс го е посадил (в работилницата си, за да може винаги да си спомня за Козмо).

Героят на Майлс „Тейлс“ Прауър е представен като сладко и вярно лисиче, на което, преди да срещне Соник му се подиграва ли заради опашките му близнаци. Като дългогодишни приятели, Тейлс се възхищава на Соник, и мечтае да е точно като него. Въпреки че му липсва известна доза кораж, той иска да докаже, че на него може да се разчита. Той обича ментови бонбони, да поправя машини, и да създава летящи механизми.

Майлс се страхува от гръмотевици, и не обича да заеква.

Плюс това, Тейлс е описан като отдаващ се механик, който се конкурира с доктор Еггмен, въпреки че все още не е осъзнал напълно потенциала си. Лисичето, завъртайки опашките си като перка на хеликоптер, има рядката възможност да лети през въздуха, за да е в крак със Соник. Въпреки всичко, докато лети, Тейлс доста се изморява. Другият плюс на лисичето е, че може да плува.

Тейлс е бил награден като „Най-добър герой“ в Electronic Gaming Monthly през 1992 година, на награждаването на видео игрите, определяйки го като „не само сладък като Соник, но и принципно играещ главната роля в играта“. IGN казва, че Тейлс е „бил приветстван от феновете“, но също така е „бил предвестник на бъдещите опасения по посока на аниме сериите“. поради причината, че аниме сериите предоставяли твърде много герои. Колин Мориарти от IGN пръв въвежда синглирането на Тейлс и Накълз, когато сериите станали твърде „неопределени“ и добавили тях и останалите герои в листа, разбира се без Соник и Еггмен, тъй като двамата най-много заслужаващи да „умрат“ в листа му на топ 10.

Д-р Роботник[редактиране | редактиране на кода]

Д-р Роботник е злият герой в „Приключенията на таралежа Соник“. Затворен в себе си, все крои (неуспешни) планове за унищожението на Соник, наследник на поколения мразещи таралежите Роботници. Голямата му цел, както и тази на предшестващите го поколения е пълна власт над Мобиус. В игрите за Соник, както и в по-късните серии-аниме „Соник Х“, той се среща като Д-р Егман (буквално „мъжът-яйце“). В края на всеки епизод, след победата на Соник, той казва прочутата си реплика „Мразя този таралеж...“.

Скреч[редактиране | редактиране на кода]

Скреч е кокошкоподобен робот на д-р Роботник. Смята се, че той е по-умен от другия робот Граундър. Макар че и двамата са напълно празноглави. Често, при битка със Соник, той се разпада на съставните си части (което става и с Граундър), но е програмиран да се самосглобява (обаче не винаги както трябва).

Граундър[редактиране | редактиране на кода]

Граундър е другият робот на д-р Роботник. Смята се, че е по-глупав от Скреч. Има свредла и способност да пробива големи дупки в земята чрез тях. Зелен на цвят. Също като Скреч, той е празноглав и може да се самосглобява. Двамата често се борят кой обича повече Роботник.

„Соник ни учи“[редактиране | редактиране на кода]

„Соник ни учи“ (Sonic Says) е рубрика на сериала, в която Соник дава важни съвети на аудиторията, давайки примери за неспазването им със случки от сериала (в които често участват Скреч и Граундър).

Пост-продукции[редактиране | редактиране на кода]

„Приключенията на таралежа Соник“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът е излъчен за пръв път по Диема Фемили през 2007 г. с разписание всеки делничен ден от 17:30 и е дублиран на български. По-късно е повторен през 2008 г. Повторно излъчване започна в края на 2009 г. с разписание всеки делничен ден от 06:45 и завърши на 25 януари 2009 г. На 26 януари 2010 г. започна повторно излъчване на сериала „Таралежа Соник“, чието заглавие също е преведено „Приключенията на таралежа Соник“, с разписание всеки делничен ден от 06:45. Дублажът е на студио Медиа Линк. Ролите се озвучават от артистите Вилма Карталска, Даниела Йорданова, Кристиян Фоков и Сава Пиперов.

След него е излъчен и сериалът „Соник Ъндърграунд“ през 2008 г. и по-късно през 2009 г. от 08:30.

През 2005 аниме-версията „Соник Х“ се излъчва по bTV, всеки делничен ден от 15:30.

От 1 септември 2020 г. се излъчва по SuperToons. Нахсинхронният дублаж е осъществен в студио Про Филмс. Ролите се озвучават от артистите Елисавета Господинова, Иван Велчев, Стефан Сърчаджиев-Съра, Сотир Мелев и Александър Митрев.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Adventures of Sonic the Hedgehog в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​